torsdag 30 april 2009

Dag 116 - Fönster


Tema nummer 361 - Fönster, window

onsdag 29 april 2009

Dag 115 - Fira


Idag firar jag min man som fyller år. Grattis!
Den närmaste veckan fyller också min dotter, min systerdotter och min bror år. Dessutom är det Mors Dag här i Brasilien den 1:a maj.
Tema nummer 42 - Fira, Celebration

tisdag 28 april 2009

Dag 114 - Sittplats ute


Så här ser den ut i helhet, en av stolarna som ska få flytta med oss från Brasilien till Sverige till hösten. Nu står en av dem på balkongen och de tre andra inomhus. Men i Sverige ska de alla få vara ute i trädgården.
Fyra stolar och ett bord är det enda i möbelväg som är vårt här i lägenheten. Annars är det möbler som ägaren av lägenheten valt.
Det har gått bra det också även om jag oroade mig innan möblerna kom. Jag skulle själv inte valt samma möbler men de är enkla och funktionella så allt har fungerat fint.
Tema nummer 220 - Sittplats ute, Outdoor Seating

Dag 113 - Rostig


Ännu en detalj från våra stolar...Eftersom både Anette och Anna uttryckte önskemål om att se hela stolen så kommer snart ytterligare en bild.
Tema nummer 265 - Rostig

Dag 112 - Ben


Tema nummer 169 - Ben, legs

måndag 27 april 2009

Dag 111 - Spiral



Tänk vad hemmablind man kan bli! Idag såg jag helt plötsligt en spiral på våra stolar som vi har på balkongen. Jag som letat och letat överallt och så finns motivet så nära.
Tema nummer 297 - Spiral

söndag 26 april 2009

Dag 110 - Sport


Rykande färsk bild från vår allra närmaste bar som ligger i huset intill. Rykande inte bara i den bemärkelsen att den är alldeles nytagen utan ni kanske också ser grilloset som ligger som en dimma över bilden.
Här sitter alla fotbollstokiga brassar och dricker öl, äter grillat och tittar på lokalderbyt mellan Cruzeiros och Atlético, de båda lagen från Belo Horizonte. Det är massor av poliser är ute på stan, det dånar av smällare och skrik mellan husen. Bilarna tutar oavbrutet! Folk är helt galna! Hela stan är involverad...utom jag då;)
Matchen spelas på Mineirão-stadion som tar in ca 75.000 sittande åskådare. Antagligen är alla poliser i stan i tjänst såna här kvällar.
Som tur är går matchen tidigt, den startade klockan kl. 16 men Cruzeiroanhängarna kommer nog att fira hela kvällen. Just nu leder de med 4-0.
Tema nummer 298 - Sport

lördag 25 april 2009

Dag 109 - Händer


Händer eller iallafall spår av händer fanns det på muren som jag gick förbi nu på eftermiddagen. Ibland dyker de bara upp motiven till de teman som snurrar runt i huvudet.
Tema nummer 139 - Händer, hands

fredag 24 april 2009

Dag 108 - Pojke


En liten kille som är strängt upptagen av något slags spel under tiden frisören klipper hans hår. Ingen av dem såg mig som stannade till,halade upp kameran ur ryggsäcken och fotograferade dem.
Tema nummer 32 - Pojke, boy

Dag 107 - Till salu


Här är det popcorn till salu! Den här mannen har sin bil parkerad vid en utsiktsplats här i Belo Horizonte dit det alltid kommer människor som vill se på utsikten över staden.
Bilen står där för jämnan för det är punktering på alla däck. Antagligen så bor han i bilen och sköter sin popcorntillverkning på dagarna. Han verkar ha lite av varje i sitt sortiment, jag ser både ostar och fläsk som ligger där inne i bilen.
Tema nummer 108 - Till salu, for sale

torsdag 23 april 2009

Dag 106 - Krokig



Tema nummer 24 - krokig, bent

Dag 105 - Rullar

Matte har jag alltid gillat men det här med att hålla ordning på inläggens numrering verkar vara för svårt för mig :)
Två st dag 28, två dag 31 och ingen dag 68...
Nu litar jag på blogger som säger att det här är inlägg nummer 105!
Tema nummer 263 - rulle

onsdag 22 april 2009

Dag 103 - Hörn


Söndag eftermiddag i ett gatuhörn i Mariana strax nedanför den stora parken där alla samlas. Baren är så liten och fullsatt så man får ta till trottoaren och gatan för att få plats att sitta. Om man inte tar med sig ölen till parken...
Tema nummer 66 - hörn, corners

tisdag 21 april 2009

Dag 102 - Handskrift


En bild från en av alla de gästböcker som finns på museer och gallerier här i Minas Gerais. Kommer man till ett museum så blir man oftast uppmanad av vakten att skriva sitt namn och bostadsort i boken. Fast det är ju frivilligt förstås. Men numera gör jag alltid det, det är ganska roligt att se varifrån besökarna kommer.
Långväga turister är inte så vanliga här i Minas. Mest är det amerikaner men en och annan europe kan man ibland stöta på. Eftersom det ofta syns på utanskriften att det inte är brasilianare så lyssnar man då lite extra till vilket språk som talas för det är ju så roligt att träffa på någon "hemifrån".
Det gjorde jag en dag när jag var och handlade i min närbutik. Bakom mig i kassakön hörde jag en tjej som sa på engelska att såna glassar har vi inte i Sverige...!!! Inte kunde jag hålla tyst då;) Nej, naturligtvis var jag tvungen att prata lite med henne och det visade sig då att hon och hennes bror precis landat här i Brasilien och skulle vara här ett par veckor på semester.
Visst är det underligt att man kan känna sån gemenskap med europeer och framförallt skandinaver som man träffar här.
Tema nummer 140 - handskrift, handwriting

måndag 20 april 2009

söndag 19 april 2009

Dag 100 - Skuggor i grått


Ännu en bild från Palacio das Artes i Belo Horizonte.
Tema nummer 277 - skuggor i grått, shades of grey

lördag 18 april 2009

Dag 99 - Abstrakt


Jag satt och väntade på maken i kulturhuset, Palacio das Artes, här i stan nu på eftermiddagen. Som vanligt letade ögonen fotomotiv och jag fann det här.
Skuggspelet som uppstår där trapporna, som jag ser underifrån, möts.
Tema nummer 6 - abstrakt, abstract

fredag 17 april 2009

torsdag 16 april 2009

Dag 97 - Vissen


I vårt hem får blommorna flera funktioner. Först och främst för att vara vackra att se på förstås men sen också som fotoobjekt i olika stadier.
Den här vissna flamingon har jag fotat på alla möjliga sätt, framifrån, bakifrån, i vatten, som halv torkad och helt brun och skrumpen. Men nu har den faktiskt gjort sitt och hamnat i soppåsen.
Tema nummer 89 - Vissen, faded

onsdag 15 april 2009

Dag 96 - I min omgivning


Vi är så lyckligt lottade i vårt kvarter att vi i varje gathörn har en restaurang...eller bar med matservering kanske man ska säga. På bilden här ovan är det en av dem, "Bar do Lopez".
Här dricker man öl, färskpressad juice eller Caipirinha och äter "Tira-Gosto",dvs. alla möjliga sorters småplock till drycken. Det kan vara grillade små bitar av kött, korv, kycklinghjärtan, ost och lök. Friterad maniok, pommes frites och kanske någon sås till. Man beställer in olika sorter och äter med tandpetare direkt från faten. Mycket enkelt och gott!
Men det finns också hela rätter att beställa, både dagtid och på kvällarna. Dagens rätt idag var ris med bönor, potatismos, sallad och en köttbit, File Parmegiania. Kostnad: 11:90 Real som motsvarar ca 42 SEK. Då är portionerna så stora att man kan dela den på två normalhungriga. Och det är ingen som tittar snett på en för det, tvärtom brukar servitörerna säga till att det är en stor portion lagom för två.
Ris med bönor är en basrätt som man äter dagligen ungefär som vår potatis. Potatis har man mera som ett tillbehör.
På kvällstid är det oftast helt fullsatt. Man placerar ut nya bord och stolar på trottaren i takt med att gästerna anländer. Bara under riktigt regniga, kalla kvällar kan det var tyst och lugnt.
Tema nummer 157 - I min omgivning

tisdag 14 april 2009

Dag 95 - Lantlig


En grusväg i Serra do Cipo, visst är det väl lantligt?
Tema nummer 264 - Lantlig, rural

Dag 94 - Betong


Det här är en del av det trasiga broräcket av betong över floden Cipo i Serra do Cipo, Minas Gerais. Bron är inte så inbjudande att åka över. Varje gång är jag glad över att jag kom över helskinnad. Jag väntar bara att den ska rasa samman men det kanske ser värre ut än vad det egentligen är.
Bron är så smal så att två bilar inte kan mötas utan man får vänta till det är fritt fram.
Tema nummer 63 - Betong eller cement, Concrete or Cement

måndag 13 april 2009

Dag 93 - Dörrar


Tema nummer 79 - Dörrar, doors

fredag 10 april 2009

Dag 92 - Saker som går


Tema nummer 324 - Saker som går, Things That Go

torsdag 9 april 2009

Dag 91 - Höna


Tema nummer 339 - Höna, hen

onsdag 8 april 2009

Dag 90 - Många


Många påskägg hänger det i taket på livsmedelsaffärerna just nu. Här i Brasilien ger man bort den här typen av ägg till släkt och vänner till påsk. Ägg av choklad med några chokladbitar i.
Påsken är en familjehögtid. Familjen samlas och äter middag tillsammans.
Det är vanligt att det står "bachalau" på bordet på långfredagen. Det är torsk som är beredd som vår lutfisk ungefär. Det anses vara en riktig delikatess här i landet.
Bachalau säljs året runt och dyker upp i alla möjliga maträtter som exempelvis i pajer, puddingar och suffléer

Tema nummer 189 - många

tisdag 7 april 2009

Dag 89 - Smuts


Lördag eftermiddag och vi var på jakt efter en restaurang i staden Mariana. Då vi passerade det lilla torget höll kvinnorna på att sopa upp smutsen.
Tema nummer 76 - smuts , dirt

måndag 6 april 2009

Dag 88 - På den gamla goda tiden


Mjölkning som på den gamla goda(?) tiden upplevde jag igår. Vi var på en liten bondgård/fazenda där korna fortfarande mjölkades manuellt. Förekommer det fortfarande i Sverige? Någon som vet?
Om ni tycker att hinken ser lite konstigt ihoptryckt ut så är det inte fel på ögonen...Det är vanligt med ovala hinkar här.
Tema nummer 320 - på den gamla goda tiden, the good old days

söndag 5 april 2009

Dag 87 - Konstgjord


Tema nummer 14 - konstgjord, artificial

lördag 4 april 2009

Dag 86 - Låda


En låda full med kålhuvuden som ska säljas på torgmarknaden.
Tema nummer 30 - Låda, box

fredag 3 april 2009

Dag 85 - Öppet


Grindarna står öppna. Det är bara att kliva på.
Tema nummer 211 - Öppet, open

torsdag 2 april 2009

Dag 84 - Sten


Sten är det här fatet gjort av. Soapstone (eng), talco(port) eller täljsten som stenen heter på svenska. Jag gillar färgen och den enkla formen.
Här i Minas görs och säljs det kok-kärl, grytor och plattor att grädda pizza på. Och en hel del prydnadssaker. Stenen är väldigt mjuk och lätt att bearbeta och det går lätt att dekorera med en kniv. I Sverige tror jag det vanligaste användningsområdet är i kaminer.
Tema nummer 262 - Sten, sax, papper

onsdag 1 april 2009

Dag 83 - Fotograf


I ett av alla de spegelglasen ser ni en del av fotografen själv. Spegelväggen finns på Museu de Arte i Pampulha strax utanför Belo Horizonte.
Tema nummer 232 - fotograf, photograph