fredag 30 januari 2009

Dag 23 - Yrke


Ett yrke som jag tror är ganska ovanligt i Sverige är stenläggarens. Här i Brasilien ser man ofta män, för det är män, som lägger små stenar i fina mönster på gator och trottoarer. Stenarna är ca 5 cm men lite ojämna i kanterna. Man lägger avancerade mönster som stjärnor, rundade former och med olika färger på stenarna.
Samma typ av stenläggning har jag sett i Portugal och på Azorerna. Finns det i flera länder också?
Yrke har nummer 205 på temalistan.

12 kommentarer:

Sarah sa...

Oj vilket mönster och arbete! Ha en fin fredag ;O)

Nässelblom och choklad sa...

Vad skickliga de är, stenläggarna. Det blir fantastiskt dekorativt med de små stenarna. Underbart val av yrke som du visar fantastiskt bra. Ha en skön helg!

Anne sa...

Angående stenläggare så är de så att förra året så utexaminerades en "riktig" stenläggare i sverige. Maken är i den branchen och yngsta dottern ska bli stensättare. Hon är hett eftertraktat... Det är ju lite annorlunda arbeten som man ser här...

Ha en go dag.

Anne

Anne sa...

Riktiga stensättare är ett hett eftertraktat i sverige. Förra året utexades en riktigt utbildad. Yngsta dottern blir bla. stensättare när hon är färdig med sina studier. Maken jobbar i den branchen så vi vet att hon är ett hett villebråd på den marknaden..=)

Ha en go dag.

Kram Anne

Susanne sa...

Fast jag undrar allt hur det är med arbetsmiljön för stenläggare just när de får knacka stenarna till passande form. En vanlig sjukdom förr i Sverige var stendammslunga som förstörde lungblåsorna. Jag skulle tro att andningsmask förhindrar åtminstone en del av dammet att komma ner i lungorna. Anne, som kommenterat, kanske vet mer om hur det är idag?

Nåja, i vilket fall som helst väldigt fina bilder och vackert stenmönster de lägger.

Kerstin sa...

Vilken fin tolkning. De är så duktiga och det blir så fint resultat. :)
Ha en fin fredag.

Chesney sa...

Very cool image, love the everyday piece of life photo and all of the rich textures - nice picture!

Ulrica sa...

Det är snyggt, jag skulle vilja ha mer av det hemma.

Anonym sa...

Oh my goodness, that looks like tedious and back-breaking work. Lovely result though...

Della sa...

Ja, jag tänkte just på Portugal när jag såg bilden. Där har jag sett en hel del stenläggare.
Snygg bild!

Maria Berg sa...

Stenknackare fanns i Indien - men där gälde det bar att hacka sönder stenarna i mindre bitar - till makadam. Inget jag hade velat göra.

Du har fångat fint deras arbetsmiljö. MB

annette sa...

Här i Norrköping har vi faktiskt ganska mycket stenlagda platser, dels för att vi har spårvagnar och där läpmar sig visst sten bäst, men också en hel del andra stenlagda platser, fast så där fint som Du fångat stensättarna har jag inte upplevt det, mest tjocka varma kläder och annan typ av sten.
Jättesnygga bilder!!
annette