onsdag 11 februari 2009

Dag 35 - Hembakat


Blev så inspirerad av Karin att jag bestämde mig för att baka matbröd. Jag gillar att baka hemma i Sverige men här har det inte samma lockelse. Det är för varmt i köket!

Det här brödet är bakat efter ett recept som kommer från Högbo Brukshotell i Gästrikland. Kallas alltså "Högbolimpa" i mitt recept men finns säkert i hur många varianter som helst.
Det här blev ett spännande bak för inte många av de ingredienser som jag brukar använda fanns att tillgå men jag bytte ut både det ena och det andra och slutresultatet blev ända helt OK. Jag hade t.om. cous-cous av majs i det. Huvudsaken att proportionerna mellan mjöl och vätska bibehålls.

Ingredienser:
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 msk vetegroddar
1/2 dl vetekli
3/4 dl rågkross
1,5 dl rågsikt
2,5 dl vetemjöl
1 dl russin
1 dl hela mandlar eller nötter av något slag
1 dl torkade aprikoser
3/4 dl solrosfrön
5 dl fil
1 dl mörk sirap

Blanda alla ingredienser i en bunke.
Häll över fil och sirap och blanda till en jämn smet.
Smörj och bröa en brödform(1,5 l) och häll i smeten.
Grädda i 175 grader i cirka 60-80minuter.

Mängden sirap kan absolut minskas för brödet blir sött av både aprikoser och russin.

Tema nummer 20

10 kommentarer:

Rajson sa...

Både foto och recept kunde vara tagen av "annas kokbok" eller någon av de andra av hennes fina böcker.Vilka fina foton dottern tar!(Såg att Ninnie skrev om en av den, även min favorit bok nr1!)
Igentligen är det synd att jag inte bakar bröd speciellt ofta.Det är ju igentligen väldigt lätt och snabbt gjort.
Stolen nedan var ricktigt tjusig och fint fotat också!
ha det gott!

Veronica sa...

Ser riktigt saftigt och gott ut! Nyttigt till tusen. Kan tänka mig att man inte behöver direkt mycket pålägg på det brödet.
Sonen kom hem efter skolan idag och skulle baka till deras cafe som de har på Torsdagarna, å nej tänkte jag som ligger här i feber och känner mig lite risig. Men det gick bra, han hjälpte mig med middagen och jag hjälpte honom med baket. Kladdkaka blev det. Nu så är jag nedbäddad igen och hoppas att febern ger sig till imorgon!!
=)

Ulrica sa...

Vad glad jag blev när jag såg att efter den frestande bilden kom receptet. Tack!

Chesney sa...

Mmmmmmmmm, this looks so moist and yummy!

annette sa...

Sådana bröd är så goda och saftiga, dessutom vackert på Din bild, förstår att bakning inte står ofta på schemat i ett varmare klimat.

Kram //annette

Sarah sa...

Åh tack för receptet, ser ljuvligt gott ut. Jag bakade ett liknande här om dagen med pumpakärnor och massa annat.

Nässelblom och choklad sa...

WOW, så snyggt du avbildat brödet! Det ser otroligt gott ut. Du har fått fram texturen och varenda por med sådan känsla. Blir också sugen på att testa receptet.

Anonym sa...

Trevligt med nytt recept,ser saftigt och gott ut,tack för besöket på min blogg,"hörs" igen.

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

Mums vad gott det där brödet verkar! Jag älskar mörka söta bröd med frukt och nötter! Kanske jag skulle orka prova på receptet om jag mot förmodan skulle drabbas av en släng av huslighet nån gång... =)

Anonym sa...

Looks so good! I wish I could follow your recipe! (It might be interesting to see what I came up with! ;-) )