tisdag 31 mars 2009

Dag 82 - Håla

Kan man kalla det här en håla? En bohåla för en fågel antagligen.
Med fotografögonen på såg råkade jag lyfta huvudet från vägen vi gick på utmed sjön och upptäckte det här. Det som egentligen först drog till sig uppmärksamheten var trädets stam. Så först blev det några bilder på den.
Tema nummer 150 - håla, grop

måndag 30 mars 2009

Dag 81 - bakgrundsbelysning


Ett magiskt sken var det en stund igår kväll. Det ösregnade och åskade. När jag var på väg att stänga ett av sovrumsfönstren för att inte det skulle regna in såg jag hur den lilla kyrkan lystes upp bakifrån. Så fram med kameran för att föreviga det. Det är samma kyrktorn som jag visat tidigare, se här
Palmen som ser ut som om den ska gå av uppe på ett av taken finns på en takterass. En "Cobertura" som de kallas här, lägenheter med öppna takterasser. Vore inte helt fel att ha...
Det lite disiga ljuset beror på allt regnande. Slutartiden blev lång...
Tema nummer 19 - bakgrundsbelysning

Dag 80 - Gräs


Tema nummer 127 - gräs, grass

fredag 27 mars 2009

Dag 79 - Varning


"Övergång för skogens djur".
Längs motorvägen mellan Belo Horizonte och Rio de Janeiro, BR 040, finns såna här varningsskyltar. De varnar oss för att det kan finnas vilda djur på vägen.
Kanske är det bananerna i ståndet nedanför som lockar?
Tema nummer 350 - varning

Dag 78 - Blommor

En bild från förra fredagens blomstermarknad, "Feira de flores". Jag går gärna dit och tittar och fotograferar. Det slutar oftast med att jag har några buketter med mig hem.
Tema nummer 103 -blommor, flowers

onsdag 25 mars 2009

Dag 77 - Cirkel


En cirkel, en konvex spegel, där man ser delar av den gemensamma träningslokalen i huset där vi bor. Cirkeln är en av en lång radda likadana som hänger på väggen där nere.
Gymmet är ganska välförsett med cyklar, löpband och en hel del olika styrketräningsutrustning. Dessutom en mindre pool för vuxna, en barnpool och en bubbelpool. Bastu finns det också.
Jag försöker gå ned dit åtminstone ett par gånger i veckan och träna även om jag egentligen inte alls tycker att det är speciellt roligt. Men kroppen mår bra av det.
Tema nummer 50 - cirkel, circle

Dag 76 - Accessoarer


Accessoar är ett franskt ord för tillbehör, bisaker.
Kan en lampa ha accessoarer? ;)
Den här lampan hänger på en liten kvarterskrog här i Belo Horizonte.
Tema nummer 7 - accessoarer, accessories

tisdag 24 mars 2009

Dag 75 - Landskapsbild

En typisk bild av landskapet i Minas Gerais. Gröna kullar och rödbrun jord.
Tema nummer 86 - landskapsbild, environmental portrait

måndag 23 mars 2009

Dag 74 - Torn


Den övre bilden visar ett av tornen på en av de många kyrkorna i Mariana, Minas Gerais. Vi besökte den gamla huvudstaden i staten Minas Gerais i lördags. Numera är det Belo Horizonte som är huvudstad i staten.
Här nedanför syns kyrkan från framsidan.
Tema nummer 332 - torn, borg eller fästning.
Klicka på bilden om du vill se den i större format.

söndag 22 mars 2009

Dag 73 - Skimra

Baksidan av Dahlian som jag köpte i fredags. Kunde inte motstå färgen och storleken. Mörkt sammetsröd och ca 20 cm i diameter. Den största Dahlia jag nånsin sett! Fast ärligt talat...jag brukar aldrig gilla dem så det här var den första jag köpt. Och jag har heller aldrig haft någon i trädgården.
Men visst skimrar det om de gröna foderbladen. Heter de så??
Tema nummer 102 - Skimra

lördag 21 mars 2009

Dag 72 - Vänner

Som alltid när man har kameran uppe så blir folk nyfikna. De här killarna kom springande mot mig när jag stod och tog några bilder i en park mitt i stan. Min första tanke var: Håll hårt i kameran! Den är ju nästan det käraste jag har...
Vi har hört så många historier om rån och att man måste vara ytterst försiktig så tyvärr är det första man tänker på.
Men de ville ju bara att jag skulle ta en bild på dem, de fem vännerna. Och det gjorde jag såklart! Ibland önskar jag att jag hade en polaroidkamera så att de kunde få en bild av sig själva.
Tema nummer 97 - Vänner, friends

torsdag 19 mars 2009

Dag 71 - Stadsljus

En alldeles nytagen bild som visar utsikten från ett av våra fönster en helt vanlig torsdagkväll i mars. Det är ganska lugnt just på torsdagar.
På onsdagar och söndagar är det fotboll på TV och då fylls Churrascerian/grillrestaurangen "Assacabrassa" nere på hörnet med fotbollsfantaster och andra ölsugna som vill titta på matchen på storbildsTV och dricka några öl med kompisarna.
Matchen börjar sent med våra mått, strax före 22.00. Så det brukar betyda att skönhetssömnen blir störd de kvällarna. För brasilianare är inte direkt tystlåtna...
Tema nummer 51 - stadsljus, city light.

Dag 70 - Kyrktorn


Kyrktornet på den lilla kyrkan vid Praca da Assembléia, Belo Horizonte.
Tema nummer 301 - kyrktorn

onsdag 18 mars 2009

Dag 69 - Gata, street


Blå emaljskyltar visar gatunamnen här i Belo Horizonte.
Tema nummer 261 - gata/väg, road/street

tisdag 17 mars 2009

Dag 67 - Vägg


En bit av två olika väggbeklädnader i samma bild. Mosaik som är väldigt vanligt även utomhus här i BH och de röda, glada rutorna som kanske är av tegel eller betong och sedan målade.
Tema nummer 349 - vägg, wall

måndag 16 mars 2009

Dag 66 - Fotografi


Ett fotografi av min mamma och mig taget för hemskt många år sedan. Ett foto med dålig kvalite, suddigt och repigt men ända ett kärt minne.
Visserligen höll jag jag inte i kameran vid det första tillfället men däremot när jag fotograferade av bilden från mitt fotoalbum så bilden är i princip tagen av mig;)
Tema nummer 231 - Fotografi, Photograph.

söndag 15 mars 2009

Dag 65 - Randigt, stripes


Randiga blad från en vanlig rabattväxt här i Belo Horizonte. Den är väldigt dekorativ med sina sammetsliknande tvåfärgade blad.
Växten kallas på svenska Mose stentavlor, Maranta leuconeura, och kommer ursprungligen från Brasilien.
Nummer 305 på den svenska temalistan är randigt.

lördag 14 mars 2009

Dag 64 - Genomskinlig

Tema nummer 334 - Genomskinlig, Transparent

fredag 13 mars 2009

Dag 63 - Skelett


Av lövet finns nästan bara skelettet kvar...
Tema nummer 285.

torsdag 12 mars 2009

Dag 62 - Rosa

Utblommad bouganvilla som bleknat stämde så väl in i färgen mot den rosabruna muren.
Tema nummer 233

onsdag 11 mars 2009

Dag 61 - Vattensamlingar

Regndroppar på verandaräcket. Små vattensamlingar.
Tema nummer 29.

tisdag 10 mars 2009

Dag 60 - Vatten

Färskt, gott och ganska rent vatten som vi är så välförsedda med i Sverige. Tänk vilken lyx det är kunna öppna kranen och tappa upp ett glas kallt, gott vatten!
Här i Belo Horizonte är det många som köper sitt vatten på flaska eller dunk. Andra köper vattenreningsanläggningar som de monterar i köket. Vissa har inte de möjligheterna utan dricker vattnet som det är...
Tema nummer 352 - vatten

måndag 9 mars 2009

lördag 7 mars 2009

Dag 58 - Yrke


Yrket som den här mannen har är ganska ovanligt i Sverige tror jag. Jag vet inte säkert om han kallas korgmakare eller tapetserare...Han håller på att fläta en stolssits av rotting. Ofta ser man dem på trottoaren där de står och arbetar med stolar eller små soffor.
Internet är ju fantastiskt! Jag googlade på flätade stolssitsar och hittade en rapport skriven av Annika Banck, Linköpings Universitet som heter "En introduktion till rottingflätning" Där kan man läsa sig till hur man gör och hur man tar hand om sina gamla flätade möbler om man hade några.
Tema nummer 205

fredag 6 mars 2009

Dag 57 - Vägg

Tema nummer 349.
Väggar av mosaik som jag lekt lite med i Photoshop

torsdag 5 mars 2009

Dag 56 - Marknad

En del av brasiliansk marknad. Här säljs torkade växter, blommor och frukter. Marknader är en del av vardagen. Varje dag slås stånd upp i olika delar av stan, ville jag så skulle jag lätt kunna handla så varje dag. Mest är det då frukt, grönsaker, fisk, blommor och snacks.
Varje söndag har den enorma "Feira de Arte e Artesanato" öppet mellan 6 - 14 längs den största gatan här i Belo Horizonte. Biltrafiken stängs av under den tiden och hundratals stånd med allt från barnkläder, skor, smycken, möbler till mat slås upp. Mycket är bara skräp men en del fynd kan man göra. Massor av gott småplock finns att äta; bl.a. grillspett, hemgjorda potatischips och tårtor.
Det är ett söndagsnöje för många att gå och strosa mellan stånden.
Tema nummer 91.

onsdag 4 mars 2009

Dag 55 - Byggnad

I det här palatset, "Palácio da Alvorada", Palace of Dawn eller Gryningens palats bor Brasiliens president, Luiz Inácio ”Lula” da Silva.
Palatset är, som så många av de andra offentliga byggnaderna i Brasilia, ritat av arkitekten Oscar Niemayer.
Tema nummer 37 - Byggnad

tisdag 3 mars 2009

Dag 54 - Hjul


Hjulen snurrar. Här pressar man saften ur sockerrör och säljer den. Saften kallas "Caldo da Cana". Smakar sött och är kaloririkt!
Tema nummer 358 - Hjul

måndag 2 mars 2009

Dag 53 - Stad

Tema nummer 345 - Stad
Staden är Brasilia, Brasiliens huvudstad som vi besökte förra helgen. En fascinerande stad som byggdes på tre år i början av 1960-talet. Från början fanns här ingenting, bara skog och nu är det en stad med över 2 miljoner innevånare.
Staden är främst ett verk av tre personer, Lúcio Costa som stod för stadsplanen, arkitekten Oscar Niemayer som stod för de flesta offentliga byggnader och landskapsarkitekten Roberto Burle Marx.
Stadsplanen syns här nedan, den är utformad som ett flygplan! I flygplanskroppen finns bl.a. regeringsbyggnaderna, departementen, Nationalmuseum, Nationalteatern, katedralen och TV-tornet där jag står och tar bilden. Fotot överst är taget i samma rikting som den gula modellen här under. Med ansiktet riktat mot "cockpit" där regeringsbyggnaderna finns. Flygplanets nos riktas mot den stora konstgjorda sjön "Lago do Paranoá.
Hur mycket det kostade att bygga den här staden vågar man ju inte tänka på...Massor av människor fick dock arbete och presidenten J. Kubitschek, som beslutade om bygget, blev berömd.
Den känns inte speciellt trivsam att vistas i men visst är det intressant att se den. Vilken dröm för en arkitekt att få skapa något sånt!
Brasilia finns sedan 1987 på Unescos Världsarvlista.
Här finns mera att läsa om Brasilia

söndag 1 mars 2009

Dag 52 - Entonig eller enformig


En detalj av en växt jag såg i en plantering här i Belo Horizonte.
Tema nummer 186 - Entonig eller enformig