onsdag 22 juli 2009

Dag 188 - Inte mitt modersmål


Nej portugisiska är inte mitt modersmål men jag har försökt lära mig lite under tiden jag bott här i Brasilien. Dels för att jag tycker om att lära mig språk och det viktigaste, för att kunna prata åtminstone lite grand med de som bor här.
Kunskaperna i engelska här i Brasilien är inte så stora. De flesta som bara gått den vanliga skolan pratar inte engelska, inte ens ungdomar.
De som pratar och förstår engelska är de högutbildade som kanske studerat i ett engelskspråkigt land eller insett att de behöver för att klara av sitt arbete.

Från Wikipedia har jag lånat följande:
Portugisiskan är det sjätte största språket i världen sett till antalet modersmålstalande och det största i Sydamerika (186 miljoner, över 51% av befolkningen).
Portugisiska talas av över 200 miljoner människor i framför allt Angola, Brasilien, Kap Verde, Östtimor, Guinea Bissau, Macao (i Kina), Moçambique, Portugal och São Tomé och Príncipe. Det är nära besläktat med galiciskan och relativt nära spanskan.

Här kan du läsa mera om portugisiska

6 kommentarer:

Chesney sa...

What a great image for the theme - you taught me something I didn't know!

Livet på Citronodlingen sa...

Jättesnygg bild!
Med engelskan är det ungefär samma situation här på Sicilien, och det som förvånar (eller skrämmer kanske) mest är att ungdomarna knappt kan ett ord engelska...

annette sa...

Att lära sig språket så man i alla fall kan göra sig förstådd och t.ex kunna vara artig, handla och prata lite är ju oxå viktigt för egen trivsel när man bor i ett annat land. Men portugisiska verkar ju inte helt lätt att lära sig, det förstår jag när jag läser Din beskrivning av språket, bilden på böckerna gillar jag mycket, ser ut att vara väl använda!!

Ha en bra dag!

Kram //annette

Ulrica sa...

Mmm vilken snygg bild. Gjorde sig perfekt i s/v... Kul ändå att lära sig ett nytt språk även om det kan vara svårt.

Kerstin sa...

Snyggt foto!! :)

Maria Berg sa...

Ja, så här kan man ju göra, har klurat lite på den.

MB